• Biotech Commons rendering north facade



  • Biotech Commons proposed entry



  • Quiet Study proposed



The Biomedical Library located on the ground floors of Robert Wood Jonson Pavilion and Edward J. Stemmler Hall consisted of disjointed reading areas and antiquated study carrels with supporting circulation desk, staff offices, group study rooms, a lecture room, and a 3D printing suite.  Books and periodicals are relegated to stacks located in three Mezzanine levels in the basement of Johnson.  The renovation project will upgrade the finishes, furniture, equipment, and building infrastructure to promote learning and discovery at the gateway between the academic and health sciences campuses.

Program: 
The Biotech Commons has been transformed into a modern, technologically sophisticated, flexible-learning facility. Serving as a locus of innovation, and connecting people both within their communities and across the University and health system, it enables collaboration, interactive learning, and innovation. The renovation promotes serendipitous connections and community building by providing expanded 3D printing capabilities, supporting interdisciplinary events and student gatherings, accommodating student testing in collaboration with the Weingarten Learning Resources Center, and supporting research consultations with professional library staff. To increase visibility and community connection, the partial brick facade along Hamilton Walk was opened up with full-height glass. The project is targeting LEED Silver Certification.

Biotech Commons Location

Address
3610 Hamilton Walk

Biotech Commons

Building Code:
260
Gross Area (sq. ft.):
17000
Phase:
Completed
Total Project Cost:
$10,875,000
Architect:
Voith & Mactavish Architects
Other Name:
Biomedical Library, Robert Wood Johnson Pavilion, Edward J. Stemmler Hall